17. november 2010

-BREKURS I JOSTEDALEN-

Fem dagar på ulike brearmar i Jostedalen fører til mykje læring og endå meir moro.  

På denne turen budde vi i hytter på Jostedalen camping, der vi hadde tilgong til både kjøkken, dusj og toalett. I tillegg låg butikken berre eit steinkast unna og ein kan vel seie at dette blei ei veke der vi fråtsa litt meir enn vanleg. 

Været var vi svært heldige med, då det nesten utan unntak, aldri regna før dagen var over. Til og med sola sneik seg fram innimellom. Og det var ikkje heilt etter værmeldingane. Snakk om godværsklasse!

I løpet av dei fem dagane gjekk vi gjennom ganske mange ulike element innanfor brevandring og brelære /glasiologi. Måla for turen var: 
  • Gi en innføring i brevandring.
  • Taulagsvandring og vandring i brefall.
  • Bevegelsesteknikk og bruk av isøks og stegjern.
  • Kjennskap til metoder for redning fra sprekk på blåis eller snødekt bre.
  • Etter endt undervisning bør studentene være i stand til å gå på enklere breer i Norge sammen med andre med tilsvarende bakgrunn.  
Stegjernsteknikk, taulagsrutiner, knuter, kameratredning og ulike isformasjonar er berre noko av elementa vi er innom. Det var på Nigardsbreen mesteparten av undervisninga gjekk føre seg, men vi fekk også ein turdag på Tuftebreen.
Dei fem dagane er ein del av det NF-godkjende brekurset vi skal ta i løpet av året. Seinare på vinteren/våren skal vi ta for oss element som redning på snø, snøbakketeknikk og vandring på snødekt bre.

Etter mi meining vart måla for turen nådd. Vi fekk ei innføring i brevandring, både praktisk og teoretisk. "Historietimen" den første kvelden syns eg var veldig interessant og spennande.
Stegjernsteknikk og taulagsvandring fekk vi øvd ein heil del på, då vi naturleg nok gjekk med stegjern heile tida medan vi var på isen, og så godt som alltid var innbunde i taulaget. Så eg føler at det mest grunnleggjande sitt att. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar